Uticaj kosih podupirača na oplatni sistem

Uticaj kosih podupirača na oplatni sistem

Oplatni sistemi koji su zadnjih godina na nasim prostorima uveliko uticali na podizanje kvaliteta u oblasti gradjevinarstva predstavljaju nezaobilazan nacin izgradnje novih objekata. S obzirom da olaksavaju izvodnjenje radova, veoma je bitno biti upoznat s nacinom koristenja istih.

Upotrebom kosih podupiraca utice se i na stabilnost visih dimenzija stubova i zidova da ne bi dolazilo do neplaniranog povijanja prilikom izlijevanja betona. Najveci problemi se uvijek stvaraju u donjim dijelovima oplatnog sistema jer koristenjem pumpi za sipanje betona i vibratora za izbcivanjem praznog prostora(mikro rupa) najveci otpor se stvara u tom djelu tako da, nepodizanjem svjesti o vaznosti koristenja ovog tipa podupiranja, u velikoj vecini slucajeva, sistem popusti i desi se neplanirana steta.

Na fotografiji ispod mozete vidjeti koliko je bitno pravilno rasporediti kose podupirace da bi se ciljano izbjegla potencijalna steta.

Mnogi korisnici oplatnih sistema smatraju da postavljanjem distancera rijesavaju i stabilnost postavljenog zida i izbjegavaju potencijalo probijanje betona. Sama rijec DISTANCER govori da je to proizvod koji ravnomjerno drzi distancu izmedju dva panela s ciljem dobijanja jednake dimenzije sirine zida koji se formira. Distancer ima odredjenu cvrstocu rastezanja i ona, na osnovu rezultata testiranja iznosi 70 kg/mm2. Uputstva za upotrebu moraju se postovati

Cilj svakog proizvodjaca u gradjevinskoj industriji je kvalitetan finalni proizvod s ciljem da omoguci izvodjacima najkvalitetnije izvodjenje radova na zadovoljstvo svih koji ih koriste.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.